شناسایی آفات و بیماری های در پرورش قارچ خوراکی

حباب تر

 حباب تر(Mycogone)

این کپک اندام میوه دهی قارچ خوراکی را مورد حمله قرار می دهد و پس از مدتی به دلیل رشد مسیسلیوم آن بر روی قارچ آنرا به صورت یک توده بی شکل تبدیل نموده ودر مراحل پیشرفته تر ازرنگ سفید به قهوه ای  و در نهایت  موجب فساد قارچ و خروج مایع قهوه ای رنگ از ان می شود و در صورت آلوده شدن سالن پرورش  به صورت اپیدمی ،ایجاد بوی تعفن در سالن را موجب می شودمهمترین  منبع بروز آلودگی ، خاک پوششی قارچ ، باقی ماندن هاگ این قارچ در سالن های کشت به دلیل عدم ضدفونی سازی مناسب ، کارکنان سالن های پرورش ، ابزار و تجهیزات تولید قارچ مورد استفاده و عدم رعایت موارد بهداشتی و وجود حشرات و کنه ها در سالن های پرورش می باشد

راههای مبارزه و کنترل :

1- پاستوریزه کردن خاک به روش مناسب

2- ضدعفونی کردن سالن های پرورش قارچ با استفاده از محلول فرمالین4% و ایجاد دمای حداقل 70 درجه سانتیگراد در مدت 8 ساعت در سالن های پرورش قبل از تخلیه کمپوست

3- رعایت نکات بهداشتی توسط کارکنان

4- عدم انجام ابیاری قبل از مقابله و جمع اوری قارچ های آلوده

5- مبارزه با حشرات پرورازی و کنه ها در سالن های پرورش

6- اسپری کردن محلول فرمالین 8% برروی قارچ آلوده و سپس جمع آوری آنها بدون تماس با دست و انتقال به بیرون سالن بصورت روزانه

7-استفاده از آهک در محلی که قارچ های آلوده برداشت شده اند

8- کاهش نسبی رطوبت و کاهش 1 تا 2 درجه سانتیگراد از دمای سالن

9- شست و شو وضدعفونی  کردن مرتب راهروها وکف سالن ها

10- تعویض لباس کار پرسنل به صورت روزانه

حشره های پروازی

حشرات پروازی ( سیارید  و فورید)

مهم ترین حشرات پروازی در سالن های پرورش قارچ ، سیاریدها و فورید ها هستند سیاریدها از فوریدها بزرگتر و به رنگ تیره دیده می شود ودر صورتیکه فوریدها قهوه ای رنگ و کمر خمیده دارند لارواین حشرات با تغذیه از میسیلیوم قارچ ها موجب خسارت سنگین می شوند علاوه براین بوی   کمپوست تازه موجب جذب و تجمع انها می شود این موضوع تغذیه و در نهایت جمع اوری فضولات  انها در کمپوست موجب بوی زننده و ایجاد شرایط     نامساعد برای میسیلیوم خواهد شد . دوره زندگی این حشرات بین 30 تا 40 روز طول می کشد بنابراین تکثیر انها سریع بوده و باید بطور مداوم با   آنها مبارزه  نمود

عوارض کلی این حشرات شامل :

1- از بین رفتم میسیلیوم و پین هد ها

2- پیدایش لکه ها و یا نقاط قهوه ای بروی کلاهک و ساقه قارچ ها و کاهش بازار پسندی محصول

3- انتقال بیماری ها در سالن های پرورش

4- وجود لارو حشرات و حشرات بالغ  بروی قارچ ها و کاهش بازارپسندی آنها

5- سست شدن پایه قارچ

6- نفوذ لاروها در پایه قارچ ها و تغذیه از انها

جهت مبارزه موارد زیر پیشنهاد می گردد:

1- جمع اوری بقایای کمپوست وانتقال به محلی دور از سالن های پرورش  قارچ

2- استفاده از توری محافظ در ورودی دریچه ها و پوشاندن درزها و بطور کلی جلوگیری از ورود حشرات

3- ضدعفونی کردن و پاستور یزه کردن سالن پرورش قارچ

4- استفاده از وسایل ولباس کار تمیز و بهداشتی  به منظور جلوگیری از انتقال لارو حشرات

5- استفاده از سم مناسب پرمترین ، مالاتیون ، و  دیازینون  به نسبت 1 در هزار

کنه

کنه ها

موجودات بسیار کوچکی که قادربه پرواز نمی باشند  و چند نمونه از انها در سالن های پرورش قارچ دیده می شود  از جمله کنه فلفل قرمزی ، کنه کاه و کنه دوستدار قارچ  وکنه پابلند ، کنه ها معمولا از میسیلیوم قارچ ها تغذیه می نمایند و به واسطه تحرک زیاد انها  عامل مهمی جهت انتشار وانتقال بیماری ها در سالن های پرورش قارچ می باشد از طرفی وجود آنها برروی قارچ باعث کاهش بازار پسندی قارچ ها می شود

کنه هادر شرایط رطوبت و دمای بالا بهترین رشد و تکثیر رادارند لذا جهت مبارزه با انها کار های زیر را باید انجام داد

1- پاستوریزیاسیون مناسب خاک پوششی قارچ  و کمپوست قارچ

2- استفاده از کود مرغی خشک و خرد شده در کمپوست سازی

3- تنظیم دما و رطوبت سالن

4- جمع آوری  و انتقال بقایای کمپوست به محلی دور از سالن های پرور ش قارچ

5-ضدعفونی سازی مناسب سالن های قارچ

6- استفاده از وسایل و لباس کار تمیز و ضدعفونی شده  به منظور جلوگیری از انتقال کنه ها از سالن های الوده به بقیه سالن ها

7- استفاده از سموم کنه کش مثل  نیسورون و نئورون به نسبت 1در هزار به خصوص  در زمان نوزادی کنه ها به     منظور تاثیر بیشتر در زمان های قبل از خاکدهی و بعد از خاکدهی

لکه باکتریایی

  لکه باکتریایی

در تمام خاک ها شایع بوده  و در محیط های آبی به وفور یافت می شود عامل لکه باکتریایی قهوه ای pseudomons tolassii قارچ هایی را که به مدت طولانی خیس می مانند را آلوده می نماید راههای انتشار آن عمدتا از طریق آب و در درجه دوم از طریق حشرات ، نماتدها و ابزار و کارگران است .

علائم بیماری  :

1- پیدایش لکه های زرد رنگ دایره ای یا نامنظم

2- سطحی که برروی قارچ های مرطوب ظاهر می شود به مرور زمان به رنگ قهوه ای سوخته  و حالت فرورفتگی  تبدیل می شود

3- مایع لعابی بوی زننده ای برخوردار است

راههای کنترل :

1- استفاده از آب کلردار به میزان 150گرم در1000لیتر آب در هنگام آبیاری

2- ایزوله کردن و جداسازی اندام باردهی آلوده

3- جلوگیری ازتراکم بیش از حد قارچ در سطح بستر با انجام هوادهی مناسب در زمان شوک دهی  و برداشت       قارچ به شیوه مناسب

4- خشک کردن سطح قارچها پس از آبیاری بستر

5- حفظ رطوبت مناسب در حد 80-85%

مگس سیارید سیارید سیارید فورید کنه فلفل قرمز لارو سیارید لارو فورید

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *