آموزش روش تهیه کمپوست قارچ صدفی در منزل

کمپوست قارچ چیست؟ طرزتهیه آن چگونه است؟

در ابتدا بهتر است تعریفی از کمپوست قارچ داشته باشیم. به محلی که قارچ روی آن پرورش می یابد کمپوست میگویند. کمپوست قارچ یکتا با روش های متفاوتی تهیه میشود ولی برای شروع کار نیاز به یک اتاق سیمانی شیب دار می باشد. مواد تشکیل دهنده کمپوست قارچ شامل کاه و کلش گندم ، کود مرغی ، بذر قارچ، کود اوره و پودر سنگ است.مراحل مخلوط کردن این مواد نیاز به تجربه و دقت بسیاری دارد علاوه بر این موارد باید از تجهیزان پرورش قارچ مناسب استفاده کرد. اگر قصد پرورش قارچ را دارید در ادامه ی این مطلب طرز تهیه کمپوست به طور کامل توضیح داده شده است .با ما همراه باشد…

میسلیوم قارچ صدفی با تجزیه سلولز و لیگنین موجود در کمپوست، مواد غذایی خود را دریافت میکند.

، انتخاب مواد بستری در تهیه کمپوست قارچ صدفی به در دسترس بودن و قیمت تمام شده آنها وابسته است.

اصول تهیه کمپوست قارچ صدفی:

بعد از انتخاب ترکیب مناسب برای تهیه بستر کشت، اقدامات زیر را انجام میدهند.

  • خرد کردن کاه و کلش: این کار با استفاده از دستگاه چاپر یا علوفه خردکنهای دستی یا ماشینی

انجام میشود. اندازه قطعات خرد شده باید 3 تا 5 سانتیمتر باشد. پس ازخرد کردن، بهتر است تا کاه و کلش را الک نمود.

دلایل خرد کردن مواد عبارتند از:

  • افزایش سطح میسلیوم قارچ برای رشد
  • متراکم نمودن مواد و حمل راحت آنها
  • افزایش سرعت آبگیری در هنگام خیساندن
  • شکستن و تجزیه سادهتر مواد سلولزی توسط آنزیمهای قارچ.

بایستی دقت شود تا طول قطعات بیش از حد ریز نشود زیرا:

  • باعث خارج شدن مقداری از عناصر مثل پتاسیم در اثر آبشویی از کمپوست میشود.
  • به دلیل حفظ رطوبت بیشتر و مشکل ورود اکسیژن و خروج دی اکسید کربن، باعث خفگی میسلیوم قارچ میشود.

در صورتی که طول قطعات بیش از حد بلند باشد:

  • سطح تماس میسلیوم با مواد بستری کمتر میشود که باعث استفاده کمتر از عناصر موجود در کمپوست شده و در نتیجه رشد قارچ کاهش مییابد.
  • باعث ایجاد فاصله زیاد و وجود هوا در بستر خواهد شد که این حالت سبـب خشکی بستر در مراحل مختلف رشد میگردد.

خیساندن کاه و کلش گندم

وسایل و مواد مورد نیاز:1ـ گونی، 2ـ کلش خرد شده گندم، 3ـ حوضچه آب یا دیگ بزرگ، 4ـ جسم سنگین یا وزنه

مراحل انجام کار

  • کاه و کلش خرد شده را داخل گونیها ریخته، دهانه آنها را ببندید و سعی کنید خیلی فشرده نشوند.
  • حوضچه یا دیگ را پر از آب کنید.
  • گونیها را در داخل حوضچه قرار داده، با گذاشتن جسم سنگین روی آنها اجازه دهید خوب درآب شناور شود.

گونیها را از آب بیرون آورده، آویزان کنید یا اینکه در سطح سیمانی شیبدار قرار دهید.

  • خیساندن: میزان رشد میسلیوم قارچ نسبت مستقیم با رطوبت کاه و کلش دارد. روش ساده و سنتی برای

خیساندن این است که کاه و کلش خرد شده را داخل گونیهای کوچکی ریخته، به طوری که خیلی فشرده نشوند، سپس به مدت 24 ساعت آنها را داخل حوضچه های پر از آب نگه میدارند. برای استقرار بهتر گونی ها در داخل آب، اجسام سنگینی روی آنها قرار میدهند.

معمولا”  100 کیلوگرم کاه و کلش خشک پس از خیس خوردن 300 کیلوگرم وزن تر پیدا میکند.

برای خارج کردن آب اضافی، اقدامات زیر را انجام میدهند:

  • گونی ها را از حوضچه آب بیرون آورده و آویزان میکنند.
  • گونیها را در سطح شیبدار قرار میدهند.
  • بعد از حذف آب اضافی، اگر مواد را در مشت خود فشار دهید یکی دو قطره آب از سر انگشتان خارج میشود. رطوبت مناسب 65 تا 75 درصد است.
  • پاستوریزاسیون: برای پاستوریزه کردن روشهای مختلفی وجود دارد از جمله:
  • با استفاده از آب جوش
  • پاستوریزه کردن با بخار آب

در کارگاههای کوچک بهترین و کم هزینه ترین روش، ضدعفونی بستر کشت در آب جوش است. گونیهای محتوی کاه و کلش را در ظروف مخصوص حاوی آب داغ 60 درجه سانتیگراد قرار میدهند، به طوری که بر روی هم فشرده نشوند و آب جوش به راحتی از بین آنها عبورکند، پس از یک ساعت گونیها را از آب خارج میکنند، پاستوریزاسیون در دامنه دمایی 55 تا 60 درجه سانتیگراد انجام میشود. دماهای بالاتر و پایینتر باعث بروز آلودگیهای مختلفی میگردد درجه حرارت بیشتر از 60 درجه سانتیگراد باعث ورود و شیوع قارچ تریکودرما و در نتیجه تخریب محصول میگردد. اگر درجه حرارت کمتر از 55 درجه سانتیگراد باشد .شرایط برای رشد آفات و بیماریها مساعد میشود.

بعد از هر بار جوشاندن در صورتیکه آب موجود در ظرف تیره شده باشد، باید آب را عوض کرد. تیرگی آب بر اثر تجمع موادی است که مانع رشد میسلیومهای قارچ میشود.

  • سرد کردن: بعد از پاستوریزاسیون، کاه و کلش را آبکش کرده، برای مدتی اجازه میدهند تا در مکانی تمیز و سرپوشیده، خنک شود، به طوری که با لمس کردن، گرما احساس نشود. این مرحله حدود 16 تا 20 ساعت زمان میبرد تا دمای کمپوست به 25 درجه سانتیگراد برسد. در دوره سرد شدن اکثر میکروارگانیسمهای مفید رشد میکنند.

غنی سازی بستر کشت قارچ صدفی با استفاده از مکمل های غذایی

برای تقویت بستر کشت قارچ و افزایش کمیت و کیفیت محصول به ویژه در برداشتهای پایانی میتوان از

مواد گوناگونی استفاده کرد که متداولترین آنها عبارتند از:

  • سبوس برنج: آن را 48 ساعت داخل آب میخیسانند و به میزان 20 تا 30 درصد با کاه و کلش مخلوط کرده،درون آب داغ ضدعفونی میکنند یا اینکه هر کدام را جداگانه ضدعفونی و آماده کرده و با هم مخلوط میکنند.
  • کود شیمیایی اوره: پس از ضدعفونی کاه و کلش و تنظیم دما و رطوبت آن، به نسبت 5/0 تا 1 درصد

وزن بستر، اوره را در آب حل کرده و به طور یکنواخت برروی کاه و کلش میپاشند.

استفاده بیش از اندازه از کودهای نیتروژنه باعث متصاعد شدن آمونیاک از بستر شده و در نتیجه سبب مرگ

میسلیوم قارچ میشود.

  • سایر مواد: از مواد دیگری مثل کنجاله پنبه دانه، پودر یونجه،کنجاله سویا،کنجاله زیتون، آرد یونجه، ملاس چغندرقند، نیترات کلسیم، نیترات سدیم، نیترات آمونیوم میتوان برای غنیسازی کمپوست قارچ صدفی استفاده کرد.

حرف آخر: امید است تا با خواندن این مقاله بتوانید کمپوست قارچ مورد نیاز خود را تهیه کنید و موجب  رونق کسب و کار خود شوید. ممنون که با ما همراه بودید.

2 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *