هواساز پرورش قارچ

میزان هوادهی در سالن قارچ

 

قارچ ها موجوداتی هوازی هستند و برای رشد میسلیوم ها  و اندام میوه دهی خود به اکسیژن زیادی نیاز دارند.  در تنفس هوازی، میسلیوم هیدراتهای کربن موجود در بستر را تجزیه و به دی اکسید کربن (CO2 ) و آب تبدیل می کند.  با این وجود رشد رویشی میسلیوم ممکن است توسط اندکی افزایش در دی اکسید کربن، افزایش پیدا کند. چرا؟ میسلیوم قارچ در اثر تنفس CO2 تولید می کند. احتیاج به منبع بیرونی برای افزایش  CO2 در سالن نیست.

برای پرورش قارچ به تجهیزات پرورش قارچ نیاز داریم که یکی از مهم ترین آن ها هواساز پرورش قارچ است.

غلظت دی اکسید کربن سالن از زمان مایه زنی تا زمان اعمال شوک سرمایی، زیاد مهم نیست. حتی اگر  مقدارش به 1500 پی پی ام هم برسد ( مقدار  دی اکسید کربن هوا حدود 300 پی پی ام است )، مشکل زیادی برای رشد میسلیوم ایجاد نمی شود. اما از زمان تشکیل ته سنجاقی ها تا برداشت آخر، چنانچه اکسیژن مورد نیاز قارچ به خوبی تامین نشود،  ساقه قارچ طویل شده و کلاهک کوچک می ماند. از طرف دیگر با تهویه هوای سالن درجه حرارت و رطوبت نیز تغییر می کند و از میزان مورد نیاز خارج می شود. بنابراین تهویه زیاد از حد، در زمان رشد قارچ در سالن، مشکلی برای تنفس قارچ ایجاد نمی کند ،اما باعث تغییر دمای سالن و هدررفت رطوبت آن می شود.

 

هواساز پرورش قارچ

 

برای القای تشکیل ته سنجاقی ها بایستی به وسیله هوادهی  غلظت CO2 به 400 پی پی ام  و یا کمتر برسد. از زمان تشکیل ته سنجاقی ها تا برداشت آخر اجازه ندهید غلظت CO2 به بشتر از 800 پی پی ام افرایش یابد.  عرض کردم اگر  با ورود هوای تاره مشکل تغییر در دمای سالن و کاهش رطوبت پیش نمی آمد، هوای تازه هرچه بیشتر وارد سالن بشود بهتر است.  از طرفی همیشه باید قسمتی از هوای سالن سیرکوله شود تا درجه حرارت و رطوبت در همه جای سالن یکنواخت شود.  بنابراین با توجه به بعضی از محدودیت ها است که افزایش غلظت   CO2 را تا 2 و یا 3 برابر غلظت آن در محیط طبیعی را مجاز می دانند. اگر سوال شود که در هر ساعت چقدر  CO2 باید وارد سالن  بشود؟ جواب آن بستگی به سطح زیر کشت، مرحله رشدی قارچ، دما و رطوبت محیط دارد.  در هر حالدر موقعی در سالن قارچ دارید اجازه ندهید  CO2 سالن بالاتر از 800 پی پی ام برود. از زمان مایه زنی تا اعمال شوک سرمایی، بعضی از منابع غلظت CO2 را تا حد 1500 حتی 2000 پی پی ام را هم مجاز دانسته اند.

یکی دیگر از نکات مهم این است که مطمئن شوید کف سالن کشت در زمان Cook out، برای چند ساعت درجه حرارت بالا ببیند. توجه داشته باشید که غالبا درجه حرارت کمپوست قارچ  قبل از کف اتاق یا سردترین منطقه سالن به این درجه حرارت می رسد. بعد از عملیات مایه زنی و خاک دهی کف سالن بایستی کاملا تمیز شود و تمام ذرات و تکه های کمپوست و خاک خارج شود و سپس توسط یک مایع ضدعفونی کننده یا محلول کلردار ضدعفونی شود. مراقب باشید که مواد شیمیایی روی خاک یا کمپوست پاشیده نشود و فقط کف اتاق تیمار شود. تمام وسایل و تجهیزاتی که در هر زمانی از مایه زنی تا زمان بخاردهی، به درون سالن ها برده می شود، بایستی کاملا ضدعفونی شوند. تمام سبد ها، چاقوها و سطل های قارچ چینی بایستی بعد از هر بار استفاده و قبل از استفاده مجدد ضد عفونی شوند. زیرا اسپورها می توانند دوباره به وسیله همین ابزارها به سالن ها بازگردند.

 

هواساز پرورش قارچ

 

بعد از ضدعفونی وسایل با مواد شیمیایی، باید حتما آنهارا کاملا با آب تمیز شست تا مطمئن شوید که بقایای مواد شیمیایی اصلا به قارچها نمی رسد. کمپوست قارچ مناسب و بهینه فاز 2 باعث کاهش کپک ها و نماتدها می شود که منبع غذایی کنه ها هستند. بنابراین اگر کمپوست فاز 2 خوب تهیه شود، جمعیت کنه ها کاهش خواهد یافت. کنترل جمعیت کنه ها و حشرات در کنترل این بیماری بسیار مهم است. گاهی برای جلوگیری از خسارت بیشتر، به سالن های شدیدا آلوده وارد نمی شویم وسالن را به همراه کل قارچهای آلوده همه را یکجا بخار می دهیم (این قارچ در حرارت بیش  از 56 درجه سانتی گراد به مدت بیش از 2 ساعت می میرد).  بلی، در شرایط اضطرار گاهی مجبور می شویم برای جلوگیری از مرگ، تن به غمل جراحی دهیم.  اما توجه داشته باشید که این اقدام زمانی موثر است که سایر منابع آلودگی کنترل شده باشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *